Sumber Vitamin C Terbaik Di Pasaran Sekarang | Vitamin C Paka

Assalamualaikum wbt, 

Vitamin C merupakan salah satu vitamin larut air yang perlu kita ambil melalui makanan harian kita. Fungsi utama Vitamin C adalah sebagai penggalak imuniti kita.

Makanan sumber vitamin c shaklee terbaik dipasaran sekarang


Sumber Vitamin C Terbaik Di Pasaran Sekarang

Untuk pengetahuan anda, terdapat tiga jenis sumber Vitamin C yang terdapat di dunia ini, iaitu daripada sumber buah-buahan, sayur-sayuran dan supplemen.

Banyak jenis sayur dan buah-buahan mempunyai kandungan Vitamin C yang tinggi, antara yang menjadi pilihan adalah Buah Kiwi, Rose Hip dan Guava.

Sumber Vitamin C Daripada Buah-Buahan

1. Buah Kiwi

Melalui kajian, didapati buah Kiwi mengandungi Vitamin C yang tinggi mampu membantu dalam mengurangkan kolesterol, serangan radikal bebas (OXIDATIVE STRESS) dan meningkatkan imuniti badan manusia.

2. Buah Rose Hip

6 biji Rose Hip menyediakan lebih kurang 119mg Vitamin C. Menurut kajian, Vitamin C didapati dapat mengurangkan kerosakan kulit dari sinaran matahari (uv), mengurangkan kedutan, kekeringan dan perubahan warna dan memperbaiki keseluruhan penampilannya. Vitamin C juga membantu penyembuhan luka dan keadaan kulit yang meradang seperti dermatitis.

3. Guava

Sebiji buah Guava mengandungi 126mg Vitamin C. Menurut kajian selama 6 minggu keatas remaja, mendapati orang yang sihat mengambil 400gm buah Guava setiap hari bersaman tujuh biji dapat menurukan tekanan darah dan tahap kolesterol secara total.

Sumber Vitamin C Daripada Sayuran

Daripada sumber sayuran pula, Brokoli didapati mempunyai sumber Vitamin C yang tinggi. Ada kajian menunjukkan beberapa perokok yang diberi makan Brokoli selama dua minggu berturut-turut, kadar keradangan (C-Marker Protein) dalam darah mereka berkurangan hampir 50 peratus. Ini menunjukkan kdar vitamin C yang tinggi dalam Brokoli membantu mereka tingkatkan imuniti badan masing-masing.

Sumber Sayuran Daripada Supplemen

Selain sayur-sayuran dan buah-buahan, ada satu lagi sumber Vitamin C terbaik yang selamat, terbukti dan berkesan iaitu melalui pengambilan Supplemen. Ia mudah ditelan dan kandungan Vitamin C lebih mudah diketahui, selain keselamatan dan keberkesanan penyerapan tidak diragui, terutamanya jika syarikat pengeluar itu mempunyai integriti dalam penghasilan produk. 

Sebaiknya, kita pastikan setiap hati kita mengambil makanan yang seimbang supaya kita tidak tertinggal akan khasiat Vitamin C, yang sangat penting untuk diri kita. Jika susah nak makan sayur dan buah yang banyak, maka carilah supplemen yang selamat, terbukti dan berkesan serta berfungsi untuk kita.

Untuk konsultasi produk Vitamin C dan pertanyaan lanjut berkaitan, boleh hubungi saya di Whatsapp 019-9966576
6 comments